Verzorging van de matig of extreem

Droge Huid

Droge huid

Een droge huid ziet er niet mooi uit en kan bovendien voor vervelende klachten, zoals jeuk, zorgen. Deze klachten treden vooral op bij een extreem droge huid. Heb je hier last van, dan kan het verstandig zijn een afspraak te maken met je huisarts. Zijn je klachten wat minder extreem, dan kun je gemakkelijk zelf iets doen aan je klachten. Wat? Dat lees je op deze pagina.

Droge huid voorkomen en genezen

Een te droge huid is in Nederland en België één van de meest voorkomende huidklachten. Veel mensen vinden een droge huid er lelijk uit zien, maar naast dit cosmetische probleem kan een droge huid ook voor vervelende klachten, zoals jeuk, zorgen. Met de juiste verzorging kun je zowel het uiterlijk van je huid verbeteren als de klachten sterk terugdringen.

Op deze pagina kun je lezen wat je zelf allemaal kunt doen om een droge huid te voorkomen en te behandelen.

Hoe herken ik een droge huid?

Vrijwel iedereen weet in meer of mindere mate hoe een droge huid er uit ziet. Fijne lijnen die normaal nauwelijks zichtbaar zijn worden duidelijker, de huid voelt ruw aan en ziet er dof en schilferig uit. Droge huid wordt het meest gezien op de lippen, handen en armen en benen. In principe kan droge huid echter overal voorkomen.

Hoe ontstaat een (extreem) droge huid?

De huid heeft van nature aan de buitenkant een beschermingslaag die bestaat uit vetten. Deze vetten zorgen er mede voor dat er een goede balans is tussen verdamping en aanvoer van vocht in de huid. Wanneer er of te weinig vochtaanvoer is, of te veel verdamping, dan zal deze balans verstoord raken en de huid uitdrogen.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van de droge huid is overmatig gebruik van zeep en reinigingsmiddelen. Deze producten spoelen de beschermende vette laag aan de buitenkant van de huid weg, waardoor vocht door middel van verdamping veel makkelijker de huid kan verlaten. Veel wassen met water en zeep veroorzaakt dus een droge huid.

Er zijn echter ook andere oorzaken van een droge huid, deze zullen hieronder worden besproken.

Droge huid in de winter

In de winter is een te droge huid meestal een groter probleem dan in de overige seizoenen, dit komt door een combinatie van factoren. Zo is de lucht droger. In huis komt dit door het gebruik van de centrale verwarming. Buiten kan dat bijvoorbeeld komen door droge vrieskou. Daarnaast zorgt de gure wind ervoor dat je huid het extra zwaar te verduren heeft.

Droge huid door ziekte

Er zijn enkele ziektes die kunnen zorgen voor een droge huid, waarvan de bekendste psoriasis en eczeem zijn. Daarnaast kan een niet goede werkende schildklier aanleiding geven tot huidklachten en zijn er diverse ernstige ziektes die in een vergevorderd stadium de huid kunnen aantasten. Gelukkig heeft verreweg het grootste gedeelte van de mensen die last hebben van een droge huid dit niet door ziekte, maar door omgevingsfactoren.

Behandeling en verzorging van de droge huid

Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Om tijdens de herstelfase zoveel mogelijk vocht in de huid vast te houden is het belangrijk een vette laag op de huid aan te brengen. Dermatologen kiezen vaak voor vaseline houdende crèmes. Deze werken zeer goed, maar het probleem is dat ze vaak langzaam intrekken en daarbij de huid langdurig ‘vet’ maken.

Moisturizers

Vrijwel iedereen met een droge huid zal wel eens een moisturizer hebben geprobeerd. Deze producten kunnen helpen, maar het is van belang dat je het juiste product koopt en deze op de juiste manier gebruikt. Experts raden aan om milde moisturizers zonder parfum en alcohol te kopen. Vaak zijn de goedkope producten beter dan de dure ‘high-end’ producten.

De moisturizer moet bij voorkeur dik en vettig zijn, zodat deze zoveel mogelijk vocht in de huid kan vasthouden. Er is een simpele test om moisturizers te beoordelen:

  • Doe wat moisturizer op je handpalm
  • Draai je hand om
  • …als de moisturizer van je hand druipt of drupt dan is het product niet dik genoeg voor de verzorging van een droge huid

Droge huid voorkòmen

Enkele tips om een droge huid te voorkomen:

  • Vermijd direct contact met oplosmiddelen en zepen die de huid ontvetten.
  • Douche niet te lang. Te warm water is slecht; hoe lauwer het water, hoe beter.
  • Draag handschoenen wanneer je handen veelvuldig met chemische middelen of zeep in aanraking komen.
  • Zet de thermostaat niet te hoog; hoe hoger deze staat hoe droger de lucht in huis wordt. Vochtverdampers aan de radiatoren kunnen de vochtigheidsgraad van de lucht op peil houden.
  • Een goede bescherming van de huid is belangrijk; draag in de winter goede kleding en handschoenen en gebruik in de zomer zo vaak mogelijk zonnebrandcrème.
  • Het dagelijks gebruik van een goede moisturizer kan veel problemen voorkomen.