Vervagen en verwijderen van...

Littekens

Littekens vervagen

Ontsieren littekens je huid? Gelukkig zijn er mogelijkheden om de littekens te vervagen of zelfs te verwijderen. Hoe? Dat lees je op deze pagina.

Het ontstaan van littekens

Littekens ontstaan na diepe beschadiging van de huid. Deze beschadiging kan komen door een ongeluk, brandwond maar ook bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep. Op de plaats van beschadiging vormt het lichaam nieuwe collageenvezels, die een andere structuur en uiterlijk hebben dan de omliggende huid; het litteken. Hoe een litteken er uit zal zien hangt natuurlijk af van het type verwonding en de plaats van de verwonding, maar heeft ook te maken met bijv. het geslacht, leeftijd (jongere mensen krijgen eerder littekens) en de huidskleur (mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op een litteken).

Vervagen van littekens

Er zijn vele crèmes op de markt die zeggen littekens te kunnen doen vervagen. De werkzame stoffen in deze producten zijn bijvoorbeeld vitamine A, C en E, cacaoboter, zink en aloë vera. Van oudsher worden ook lavendelolie en wilde rozenolie vaak geadviseerd. Hoewel vaak de werkzaamheid niet wetenschappelijk is aangetoond, zijn er toch mensen die positieve ervaringen hebben met deze middelen en er in slagen zowel nieuwe als oude littekens te doen vervagen.

Siliconengels en littekens

Tegenwoordig worden daarnaast steeds vaker siliconenpleisters en -gels gebruikt (zoals bijvoorbeeld dermatix). Deze producten werken vooral bij littekens die net ontstaan zijn, het is dus van belang zo snel mogelijk te beginnen met deze behandeling, vraag je huisarts of apotheker om advies.

Tips voor het kopen van littekencrème

Ben je van plan een crème aan te schaffen om een litteken te vervagen? Begin met een crème waarin tenminste vitamine E zit. Vitamine E is een krachtige antioxidant die het herstel van de huid ondersteunt. Volg voor gebruik altijd de aanwijzingen op de verpakking van de crème, als er geen aanwijzingen gegeven worden, dan is minimaal 2x smeren per dag aan te raden.

Verwijderen van littekens – behandelingen

Bij de dermatoloog zijn diverse behandelingen mogelijk om grote littekens te vervagen. Hierbij worden bijvoorbeeld corticosteroïden geïnjecteerd of gebruik gemaakt van een laser. Bij ernstige littekens is soms ook chirurgisch ingrijpen mogelijk. Hierbij wordt een nieuw litteken gemaakt. Door deze vervolgens gecontroleerd te behandelen kan deze minder duidelijk zichtbaar worden dan het oude litteken. In hoeverre dit goed mogelijk is bij jouw litteken, is erg afhankelijk van vele factoren.

Wil je iets laten doen aan je littekens? Een eerste goede stap kan zijn om langs je huisarts te gaan of een afspraak te maken bij een (privé)kliniek. Zij kunnen je uitleggen wat de mogelijkheden zijn.