Rimpels

Rimpels en fijne lijntjes

Rimpels en fijne lijntjes ontsieren je huid en kunnen je er ouder uit doen zien dan je je voelt. Gelukkig kun je er wat aan doen!

Huidveroudering en rimpels

Huidveroudering gaat gepaard met het dunner worden van de huid en het afnemen van huidelasticiteit. Uiteindelijk ontstaan hierdoor rimpels (lijntjes en groeven) in de huid. Rimpels zijn onder te verdelen in diverse categorieën. Zo heb je:

  • fijne rimpels
  • diepe rimpels
  • fronsrimpels

De fijne en diepe rimpels hangen samen met huidveroudering terwijl de fronsrimpels al op jonge leeftijd kunnen ontstaan, ze hangen dan ook niet samen met huidveroudering, maar ontstaan door het (veelvuldig) aanspannen van huidspieren. Tegenwoordig zijn er allerlei mogelijkheden om rimpels te bestrijden, maar nog altijd is het beter om te voorkomen dan genezen, vandaar dat we hier op zowel het voorkomen van rimpels als de behandeling van rimpels in zullen gaan.

Huidveroudering voorkomen

Huidveroudering is een natuurlijk proces, maar de snelheid waarmee dit proces zich voltrekt is wel afhankelijk van enkele factoren. Met name roken en overmatige blootstelling aan zon of zonnebank versnellen het verouderingsproces. Het is daarom belangrijk om goed te smeren met zonnebrandcrème alvorens de huid bloot te stellen aan zonlicht. Verder is het belangrijk voldoende te ontspannen en te zorgen voor goede nachtrust. Ook voeding kan een belangrijke rol spelen in het onderhouden van een gezonde huid. Zie ook: voeding voor een mooie huid.

Rimpels verwijderen

Er zijn diverse mogelijkheden om rimpels te verwijderen, kijk alleen maar naar de vele reclames voor cosmetische producten. Om met die categorie producten te beginnen: in wetenschappelijke studies is tot nu toe enkel de werkzaamheid van vitamine A bewezen, zorg er dus voor dat dit in de crème zit die je aanschaft. Verder blijkt ook keer op keer weer dat goedkopere crèmes vaak net zo goed werken als duurdere.

Er zijn naast de algemene crèmes en zalfjes ook meer specifieke mogelijkheden om rimpels te verwijderen, daar gaan we hieronder op in.

Anti-rimpelbehandelingen

Rimpeltjes rond de mond of kraaienpootjes zijn vaak de eerste tekenen van een verouderende huid. Een goede anti-rimpelcreme kan de allerfijnste lijntjes verwijderen maar voor diepere rimpels in het gezicht zijn andere behandelingen ‘nodig’.

Chemische peeling
Een peeling zorgt ervoor dat de opperhuid (waar de rimpels zich in bevinden) oppervlakkig beschadigd raakt. Na genezing zijn de rimpels vaak weg of minder aanwezig. De resultaten kunnen erg goed zijn, maar er kunnen ook complicaties optreden die de huid lelijker kunnen maken of zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Kies dus altijd voor een goede kliniek als je een dergelijke ingreep overweegt!

CO2-lasertherapie
Bij CO2-lasertherapie wordt de bovenste laag van de huid ‘verdampt’. Na het verdampen ontstaat een nieuwe huidlaag. De resultaten kunnen erg goed zijn, maar er kunnen ook complicaties optreden die de huid lelijker kunnen maken of zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Kies dus altijd voor een goede kliniek als je een dergelijke ingreep overweegt!

Botox
Botox is een toxine (gif) dat gebruikt kan worden om de spiertjes in het gelaat te verlammen. Botox wordt met een kleine naald in de huid geïnjecteerd en verlamt daarna 3 tot 4 maanden de spier die voor rimpels zorgt, bijvoorbeeld op het voorhoofd of rond de ogen. Herhaling is nodig om een goed effect te behalen. Wanneer het goed wordt uitgevoerd zijn er weinig bijwerkingen te verwachten.

Fillers
Fillers zijn stoffen die door middel van injecties in de gezichtshuid worden aangebracht. De stoffen vullen plooien en rimpels op, waardoor het gezicht meer zijn originele contouren terugkrijgt. In Nederland wordt meestal gebruik gemaakt van afbreekbare fillers, deze houden hun effect zo’n 3-9 maanden.

Rimpels rond de mond

Wat kan er gedaan worden om rimpels rond de mond te verwijderen en voorkomen?
Zelf:
– Tegen diepere rimpels kun je weinig doen, maar gezond eten en leven kan verdere progressie vertragen.
– Fijnere rimpels kunnen effectief behandeld worden met een anti rimpel crème met vitamine A
Arts:
Chemische Peeling
CO2-lasertherapie
– Fillers

Rimpels onder de ogen & kraaienpootjes

Wat kan er gedaan worden om rimpels onder de ogen te verwijderen en voorkomen?
Zelf:
– Draag een zonnebril bij intensieve zon en gebruik oogcrème.
– Neem een leesbril als je deze nodig hebt, dit voorkomt onnodig knijpen met de ogen.
Arts:
– Botox

Rimpels voorhoofd

Wat kan er gedaan worden om rimpels op het voorhoofd te verwijderen en voorkomen?
Zelf:
– Neem een leesbril als je deze nodig hebt, dit voorkomt onnodig knijpen met de ogen.
Arts:
– Botox
Voorhoofdslift

Zoals je ziet zijn er dus best veel mogelijkheden. Twijfel je over een behandeling? Dan raad ik je toch aan eens bij een cosmetisch arts langs te gaan. Vaak kost een consult niets, en kan de arts je goed voorlichten.