Wat te eten om je huid gezond te houden

Voeding v. mooie huid

Voeding voor een mooie huid

‘Je bent wat je eet’ en ‘je huid reflecteert je gezondheid’ zijn uitspraken die nogal eens voorkomen in commercials en tijdschriften. Ze zijn allebei tot op zekere hoogte waar, als je gezond eet dan zal je huid er beter uitzien dan wanneer je ongezond en ongevarieerd eet. Er zijn diverse voedingsmiddelen die volgens experts bijzonder goed zijn voor je huid, deze worden hieronder besproken.

Een mooiere huid door gezondere voeding

De basis van een gezonde voeding is natuurlijk een dieet met voldoende groente, fruit en variatie. Daarnaast zijn er echter ook een paar voedingsmiddelen die extra gezond zijn voor je huid.

Magere zuivelproducten

Vitamine A is een van de belangrijkste voedingsmiddelen voor een gezonde huid. Je vindt vitamine A met name in zuivelproducten, maar ook in vlees en bijvoorbeeld lever. Goede voorbeelden van magere zuivelproducten zijn; kwark en magere yoghurt (de in yoghurt aanwezige bacteriën zouden bovendien ook goed zijn voor de huid).

Bosbessen, zwarte bessen, aardbeien en pruimen

Zowel bosbessen als zwarte bessen, aardbeien en pruimen zijn zeer rijk aan antioxidanten. In een recente studie gepubliceerd in the Journal of Agricultural and Food Chemistry zijn deze vruchten aangewezen als de voeding met de hoogste “totale antioxidant capaciteit”.

Antioxidanten zijn belangrijk voor het tegengaan van schade aan cellen door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bij allerlei processen in het lichaam. In de huid ontstaan ze voornamelijk door blootstelling aan zonlicht. Zonlicht is een van de belangrijkste veroorzakers van vervroegde huidveroudering door de schadelijke effecten die uv-straling heeft op de huid. Door het eten van voldoende fruit en groente die rijk zijn aan antioxidanten kan deze schade dus zoveel mogelijk beperkt worden.

Vis en noten, zoals zalm, walnoten, lijnzaadolie

Voedingsmiddelen zoals noten en vis leveren belangrijke vetzuren, zoals omega 3, die belangrijk zijn voor een gezonde huid. Vetzuren zijn nodig voor gezonde en stevige celmembranen. Deze celmembranen houden het water in de cel en zijn dus essentieel voor het behouden van een gezonde en voldoende vochtige huid.

Vette vis en dan met name de olie die hierin gevonden wordt, omega 3, kan het verouderingsproces van de huid helpen verminderen. Zo wordt de schade die de zon aan de huid aanbrengt vermindert door omega 3. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in the Journal of Lipid Research in 2005.

Volkoren brood & andere volkoren producten

Volkoren producten bevatten onder andere selenium, wat volgens diverse onderzoeken belangrijk zou zijn om schade door zonnestralen te verminderen en voorkomen. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsvezels, deze zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Er wordt betoogd dat een slechte spijsvertering ook zijn sporen na laat in de huid.

Water en groene thee

Een goede hydratie is belangrijk om de huid er jong en gezond uit te laten zien. Vocht is nodig om de huid efficiënt te laten zweten, op deze manier kunnen afvalstoffen op een goede manier worden afgevoerd. Er wordt aangeraden om minimaal 8 glazen water, of thee, per dag te drinken.

Frisdranken, sappen uit pak en bijv. koffie zijn geen goede dranken omdat deze rijk zijn aan ‘afvalstoffen’ die in de huid zichtbaar worden.

Ongezonde voeding

Alle voeding die rijk is aan conserveermiddelen, suiker, kleur- geur- en smaakstoffen zijn in principe niet goed voor een mooie en gezonde huid. De meeste voorgefabriceerde voeding is dan ook af te raden. Denk aan:

  • Snacks
  • Tussendoortjes
  • Kant- en klaarmaaltijden
  • Fast food

Deze producten zoveel mogelijk uit je dieet houden klinkt simpeler dan in het theorie zal zijn. Kook en bereid je voeding zoveel mogelijk zelf en kies zoveel mogelijk voor verse ingrediënten.

Een probleem voor het kiezen van gezondere voeding is dat het meer tijd in beslag neemt en bovendien vaak duurder is dan voorgefabriceerde voeding. Kiezen voor een gezonder voedingspatroon zal je huid er echter beter doen uitzien en je zult minder last hebben van huidproblemen, hierdoor hoef je ook minder geld uit te geven aan huidverzorgingsproducten. Bovendien voelen de meeste mensen zich ook een stuk beter zodra ze gezonder gaan eten!

Voedselallergie en je huid

Wanneer je last hebt van (een nog niet ontdekte) voedselallergie dan kunnen sommige van de bovenstaande voedingsmiddelen juist je huidklachten verergeren. Heb je last van een onrustige huid? Dan kan het verstandig zijn een keer een uitgebreide allergietest te ondergaan! Zo kun je er achter komen of je bijvoorbeeld last hebt van gluten-intolerantie of een allergie voor koemelk. Wanneer je vervolgens deze voedingsmiddelen uit je dieet schrapt dan zal je huid er in de meeste gevallen direct een stuk beter uit gaan zien!

Bekende diëten die goed zijn voor de huid

Het Paleo dieet staat bekend om zijn heilzame effecten op de huid. Lees meer.

Verder zijn alle diëten die arm zijn aan bewerkte koolhydraten goed voor de huid.