Wat kan ik doen aan....

Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis is een zeer vervelende huidaandoening, waarbij rode plekken en een witte schilfering op de huid ontstaan. Op deze pagina lees je over de symptomen van psoriasis, de invloed op het dagelijks leven en de verschillende behandelmethodes. Ook lees je onderaan deze pagina wat de invloed van voeding kan zijn op psoriasis.

Psoriasis – wat is het eigenlijk?

Psoriasis is een chronische huidziekte die meestal gekenmerkt wordt door rode plekken op de huid met schilfers. Psoriasis wordt vooral aangetroffen op de strekzijden van ellebogen en knieën. In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen last van een vorm van psoriasis, het is daarmee één van de meest voorkomende huidziektes.

Psoriasis komt voor op alle leeftijden en meestal, maar lang niet altijd, begint het tijdens of net na de puberteit. Op deze pagina zal onder andere worden besproken wat je zelf kunt doen om de klachten behorende bij psoriasis zoveel mogelijk te beperken.

Waardoor ontstaat psoriasis?

Psoriasis is een ziektebeeld dat optreedt wanneer huidcellen door foutieve signalen van het immuunsysteem te snel groeien. Hierdoor ontstaat een opeenstapeling van cellen aan de oppervlakte van de huid wat uiteindelijk leidt tot het voor psoriasis typische uiterlijk van dikke rode schilferende plekken.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat er een duidelijke erfelijke component is bij het ontstaan van psoriasis. Kinderen van een psoriasispatiënt hebben bijvoorbeeld 10% kans om zelf psoriasis te ontwikkelen. Waarom sommigen mensen met ‘psoriasis-genen’ wel, en anderen geen last krijgen van psoriasis is nog steeds niet helemaal duidelijk.

Het lijkt er op dat er een bepaalde trigger is die uiteindelijk zorgt voor het optreden van psoriasis. Bij deze triggers wordt gedacht aan stressvolle of ingrijpende gebeurtenissen, beschadiging van de huid of een ontsteking ergens in het lichaam.

Overigens is psoriasis niet besmettelijk, het is dus niet mogelijk psoriasis te krijgen door iemand die er last van heeft aan te raken.

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Er zijn meerdere soorten psoriasis en de bijbehorende symptomen variëren nogal. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris. Typisch voor psoriasis vulgaris zijn rode schilferende plekken aan de strekzijdes van armen en benen, vooral op de knieën en ellebogen. Verder kan psoriasis voorkomen op de behaarde hoofdhuid en kan het de nagels aan hand of teen aantasten.

Invloed van psoriasis op het dagelijks leven

Er zijn mensen die een relatief gewoon leven kunnen leiden met psoriasis, terwijl anderen er ontzettend veel last van kunnen ondervinden. Psoriasis kan aanleiding geven tot een zeer irritante en ernstige jeuk en pijnlijk zijn. Veel patiënten ervaren de onvoorspelbare aard van de ziekte als een groot problemen. Er kunnen lange periodes met minimale klachten zijn die worden afgewisseld met een verheviging van de klachten. Tijdens deze ‘aanvallen’ krijgen patiënten naast de extreme jeuk en pijn vaak ook last van psychische klachten als vermoeidheid en zijn tekenen van depressie niet ongewoon.

Behandeling van psoriasis

Psoriasis is niet compleet te genezen, wel kunnen de klachten behandeld worden. Dit gebeurt op drie verschillende manieren:

Lokale therapie met zalven & crèmes
De meeste zalven die gebruikt worden bevatten corticosteroïden. Corticosteroïden hebben een ontstekingsremmende werking en vaak lukt het om met sterke corticosteroïden de huid rustig te krijgen.

UV-therapie
UV-straling heeft een ontstekingsremmende invloed op de huid en vertraagt de productie van huidcellen.

Systemische therapie
Deze therapie wordt alleen toegepast bij zeer ernstige gevallen van psoriasis.

Overleg met je arts over de juiste behandeling.

Psoriasis & Voeding

Naast de hierboven genoemde ‘traditionele’ behandelingen zijn er ook alternatieve behandelingen. Deze bestaan bijvoorbeeld uit dieetaanpassingen of acupunctuur. Met name over dieetaanpassingen is veel geschreven.

Voeding die een positief effect heeft op psoriasis:

 • Visolie, bijvoorbeeld in de vorm van visoliecapsules
 • Aloë vera
 • Paardenmelk
 • Verse Groenten en Fruit

Voeding die een negatief effect heeft op psoriasis

 • Alcohol
 • Vet eten
 • Koemelk
 • Varkensvlees
 • Suikerrijk eten

Stop Psoriasis Stappenplan

Psoriasis voor na foto

Een alternatieve behandeling met zeer positieve kritieken is de methode: Stop Psoriasis Stappenplan. Dit programma is geschreven door iemand die zelf last had van psoriasis en door middel van aanpassingen in haar dieet en leven de psoriasis compleet heeft weten te ‘verslaan’.

Gebruikers van dit programma melden onder andere:

 • Stoppen van de jeuk
 • Meer energie
 • Permanente genezing van psoriasis

Meer weten over deze methode? Of direct het zelf proberen? Klik hier voor meer informatie.