wat kun je er aan doen?

Puistjes

Puistjes en acne

Wordt je gekweld door puistjes? Je kunt er iets aan doen. Wat? Dat lees je op deze pagina.

Voorkomen en genezen van puistjes

Puistjes oftewel acne: een vervelende aandoening waar bijna iedereen in zijn of haar leven last van krijgt of heeft gehad. Het ontstaan van puistjes is van vele factoren afhankelijk en daarom heeft de één er duidelijk meer last van dan de ander. Op deze pagina lees je wat je zelf kunt doen om puistjes te verminderen en voorkomen. Ook zal worden besproken welke behandelingen tegen acne je eventueel in samenspraak met je huisarts kan volgen.

Hoe ontstaan puistjes?

Bij mensen met puistjes treedt een ontstekingsreactie op in de talgklieren van de huid. Meestal begint dit proces in de tienerjaren onder invloed van een toename van geslachtshormonen. Deze hormonen laten het aantal talgklieren toenemen en ook de productie van talg.

Talg is een stof die het lichaam aanmaakt als beschermingslaag tegen bacteriën en schimmels. Talg zorgt er ook voor dat er niet teveel vocht uit de huid kan verdampen. Wanneer er echter te veel talg is, kunnen de uitgangen van de talgklieren verstopt raken en de huid ontstoken raken. Uiteindelijk kunnen hierdoor puistjes ontstaan.

Waarom hebben sommige mensen zo’n last van puistjes?

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in het krijgen van puistjes.

  • Aanleg
  • Omgevingsfactoren
  • Hormonen
  • Psychologische stress
  • Gebruik van cosmetica

Aanleg

In sommige families komen puistjes meer voor dan in andere. Deze families zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor huidklachten, of hebben een aanleg voor het produceren van veel talg.

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren kunnen bijvoorbeeld gevonden worden op de werkvloer. Wie veel werkt in een vochtige, vettige of stoffige omgeving heeft een verhoogde kans op puistjes.

Hormonen

Sommige hormonen stimuleren de vorming van talgklieren. De één is echter gevoeliger voor deze werking van hormonen dan de ander. Sommige medicatie veranderen de hormoonhuishouding, en zijn hierdoor zeer effectief.

Psychologische stress

In diverse onderzoeken is aangetoond dat mensen die zich in stressvolle situaties bevinden meer en sneller last krijgen van puistjes.

Cosmeticagebruik

Make up, zoals foundation, kan de poriën van de huid verstoppen. Wie puistjes onder een laag foundation verstopt verergert dan ook vaak het probleem!

Tips tegen puistjes & behandeling van puistjes

Puistjes en acne kunnen in vele vormen voorkomen. Wie erg veel last heeft van puistjes wordt aangeraden langs de huisarts te gaan. Heb je echter slechts af en toe een paar puistjes en storen deze je, dan kun je hier vaak zelf wat aan doen.

Het is belangrijk om daarbij met het volgende rekening te houden.

Het is altijd belangrijk om de huid goed te reinigen met een milde zeep en schoon water. In plaats van de huid droog te wrijven kun je beter voorzichtig het vocht opdeppen met een -schone!- handdoek, dit om te voorkomen dat je de puistjes beschadigd. Let op: Gebruik geen agressieve producten tegen puistjes, producten als clearasil worden door de meeste dermatologen (huidartsen) afgeraden.

Probeer er zoveel mogelijk vanaf te blijven

Door puistjes uit te knijpen of te camoufleren neemt de kans op ontstekingen toe, waardoor de puist alleen maar groter en lelijker wordt.

Medicijnen

Puistjes kunnen onder andere behandeld worden met benzoylperoxide

Benzoylperoxide is één van de meest toegepaste middelen tegen puistjes en is zonder recept verkrijgbaar. Het is een werkzaam middel en het kan veilig worden gebruikt, ook tijdens de zwangerschap.

Naast benzoylperoxide worden ook andere middelen gebruikt die meestal op recept bij de dokter moeten worden gehaald, voorbeelden zijn Tretinoïne-creme (Vitamine A-zuur) en Adapaleen gel (Differin ®). Voor ernstigere vormen van acne bestaat daarnaast ook antibiotica behandeling.

Voor meisjes kan gebruik van de pil soms uitkomst bieden; overleg met je huisarts!

Puistjes voorkomen

Er is geen methode die 100% werkt in het voorkomen van puistjes, toch kun je wel het één en ander doen om de vorming van puistjes zoveel mogelijk tegen te gaan.

  • Eet gezond en drink voldoende
  • Was geregeld je huid
  • Was geregeld je beddegoed en gebruik schone handdoeken
  • Kijk uit met make up en andere huidproducten
  • Kijk uit met haarstyling producten

Eet gezond en drink veel water
De link tussen het eten van bepaalde voeding en het voorkomen van puistjes is nooit wetenschappelijk vastgesteld, maar voor een goede algemene gezondheid van je huid is het sowieso van belang om goed te eten en voldoende water te drinken.

Was geregeld je huid
Door je huid te wassen verwijder je de overvloed aan talg en dode huidcellen die beiden talgklieren kunnen verstoppen. Het is hierbij wel belangrijk milde zeep te gebruiken en de huid voorzichtig te wassen. Wie te agressief zijn huid wast, heeft kans op andere huidproblemen zoals een te droge huid. Was na het sporten zeker zo snel mogelijk je zelf omdat zweet puistjes kan verergeren.

Was geregeld je beddegoed en gebruik schone handdoeken
Vuil en bacteriën in materialen die veel contact maken met je huid kunnen de vorming van puistjes stimuleren.

Kijk uit met make up en andere huidproducten

Puistjes op het voorhoofd kunnen vaak verergeren door het gebruik van haarstyling-producten

Make up en poeder kunnen de poriën verstoppen en daarmee puistjes veroorzaken of bestaande puistjes vergroten. Er zijn speciale producten op de markt voor mensen die last hebben van acne, deze kunnen een goed alternatief zijn.

Kijk uit met haarstyling producten
Gel en andere vette stylingproducten kunnen op de voorhoofdshuid voor puistjes zorgen.

Puistjes zijn vaak niet helemaal te voorkomen. Het hoort helaas een beetje bij de hormonale veranderingen van de puberteit dat je er last van krijgt. Wel is het zo dat de ernst van de acne flink kan worden beperkt door de juiste maatregelen te nemen!

Koop het ebook

Zie ook: